Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Adet  Öncesi Gerginlik, Premestrual Sendrom

 

Adet öncesi  gerginlik, premenstrual sendrom(PMS), adet öncesi sendrom nedir?

 
Adet öncesi gerginlik veya Premenstruel sendrom (PMS) kadınlarda adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ve  adet olana kadar devam eden  ruhsal ya da fiziksel birtakım şikayet ve gerginliklere verilen isimdir.  Tipik olarak genellikle bu şikayetler  genellikle adetin başlamasına 7-10 gün  kala ortaya çıkar ve adet görülmesiyle birlikte  azalır ve 1-2 günde hızla kaybolur. Şikayetler bazen o kadar şiddetli olur ki bu “adet öncesi gerginlik” veya “premenstrual sendrom” kadınların normal hayatını dahi  engelleyebilen bir durumdur.

Premenstrual sendromun en sık görülen  belirtileri nelerdir?

Adet öncesi gerginlik sendromunun belirtileri genelde adetten 5-7 gün önce başlar  ve  ruhsal bulgular  özellikle sinirlilik, depresyon, yorgunluk, değişen cinsel istek, gerginlik, panik durumda olmak (hatta “panik atak” benzeri şikayetler), ruhsal yapıdaki değişiklikler, konsantrasyon güçlüğü  ve fiziksel bulgular baş ağrısı, ödem- bacaklarda, karında veya memelerde şişkinlik, artan iştah, çeşitli yiyeceklere olan düşkünlüğün artması, artan kilo, akne, kabızlık, baş dönmesi ( vertigo ), adale ağrısı, çarpıntı  görülmektedir. Bu dönemde kadınlardaki cinsel istekte ve cinsel dürtüdeki değişiklikler çok dikkat çekicidir.Kadınların büyük kısmında cinsel istekleri adet öncesi dönemde belirgin bir şekilde  artar . Fakat  bazı   kadınlarda ise  cinsel arzu ve cinsel dürtü  adetten hemen sonra arttığı gibi, bazıları da en yoğun cinsel duyguları adet sırasında yaşamaktadır.

Premenstrual sendromun em  önemli belirtilerinden hatta  şikayetlerinden biri de vücutta su tutulması , ödem oluşması  ve vücudun bazı yerlerinin (ellerin ve özellikle yüzün, memelerin) şişmesidir. Memelerin adet öncesi  bu dönemde  şişmesi dolgunlaşması, büyümesi ve ileri derecede hassaslaşması kadınlarda ciddi rahatsızlık ve şikayetlere sebep olabilmektedir.

 Premenstrual sendrom, adet öncesi gerginlik  neden oluşur?

  •     Hormonal sebeplerden  özellikle  östrojen fazlalığı veya progesteron eksikliği  ve bu iki hormon arasındaki dengesizlik önemli rol oynamaktadır. Ayrıca prolaktin hormonu , büyüme hormonu, tiroid hormonu, LH, FSH, antidiüretik hormon, insülin hormonu  ve kortizol seviyelerindeki kısmi  değişikliklerin de  permenstrual sendroma ( adet öncesi  gerginlik) sebep olabileceği bilinmektedir.

  •      Magenezyum , çinko B6 vitamini ve A vitamini seviyelerinde dengesizlik, yetersizlik.

  •     Bastırılmış , kıstlanmış cinsel arzu ,cinsel libdo  ve cinsel stres önemli  bir faktördür.

  •     Depresyona yatkınlık, panik atak şikayetleri olması  altta yatan neden olabilir.


Premenstrual sendrom, adet öncesi gerginlik  nasıl tedavi edilir?

 Öncelikle bazı ilaçlar denenebilinir. Doğum kontrol hapları, progesteron ilaçları , ağrı kesiciler ,idrar söktürücüler ve  doktor gerekli gördüğü takdirde bazı hafifi antidepresan ilaçlar kullanılır.
 
Diyete de dikkat etmek gerekir.Karbonhidrattan zengin ve düzenli  diyet önerilir.Özellikle “zencefil çayı” günde 2-3 bardak tavsiye edilir.Son dönemde “akşam sefası  çiçeği” de sıklıkla kullanılmaktadır ve. E vitamini, B6 vitamini ve 1000 mg kalsiyum da  fayda sağlamaktadır.
 
Yoğun aerobik egzersizleri ve yoga  çok rahatlatıcıdır. Düzenli bir şekilde haftada 4 kez 30 dakika süreyle "aerobik” de “yoga “gibi  tavsiye edilmektedir. “Aromaterapi”,gevşeme teknikleri,meditasyon ve yoga ağrıyı azaltır ve zindelik sağlarlar.
Ameliyat ise tavsiye edilmez, son çaredir.  Bazı merkezlerde ailesini tamamlamış  ve çok şiddetli dayanılmaz şikayetleri olan kadınlarda nadiren “laparaskopi “ile yumurtalıklar alınmaktadır .

 

 

...