Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Bartolin Kisti ve Bartolin Absesi

Bartholin Kisti Nedir Bartholin Absesi Nasıl Oluşur Bartholin Kisti Ve Bartholin Absesi Hakkında Bilgiler...

Bartolin  Bezleri ve Görevleri Nelerdir?
 

Bartholin bezleri ( veya bartolin bezleri) vajinanın girişinin her iki yanında sağlı sollu yer almış küçük kese şeklinde  2 tane bezdir. Bu bezler ince bir kanal aracılığı ile vajina girişine, kızlık zarının hemen önüne orifis adı verilen bir ağız ile  açılırlar. Bu bezlerin görevleri cinsel ilişki sırasında hafif koyu kıvamda salgı salgılayarak penisin vajinaya girmesini kolaylaştırmak  ve böylece cinsel ağrıyı azaltmaktır. Ergenlik dönemi  ile salgılamaya başladıkları  bu sümüksü kaygan sıvı cinsel uyarılma ile artmaktadır.

Bartolin kisti ve  Bartholin absesi nedir?

Bartolin bezlerinin salgıladığı akışkan sıvıyı vajinaya taşıyan kanallar herhangi bir sebeple tıkanır ise sıvı dışarı boşalamaz, bartolin bezinin içinde birikmeye artan şekilde devam eder ve böylece "bartolin kisti" oluşur. Biriken bu şeffaf sıvının oluşturduğu kist, cinsel beraberlik ve bezin tahrişi ile gittikçe büyümeye başlar. Bu büyüklük değişik boyutlarda olabilmektedir. Bir ceviz büyüklüğünden  bir greyfut büyüklüğüne kadar  kolaylıkla ulaşabilmektedir.

Burada oluşmuş olan bartolin kisti eğer enfekte olup mikrop kapar ise, "bartholin absesi"  şekline döner ve içindeki sıvı hızlan cerahate dönüşür. Çok ağrılı  ve rahatsızlık verici olan bu abse şekli hızlı bir şekilde büyümeye devam eder ve günlük sosyal hayatı, seks yaşamını ciddi bir şekilde olumsuz yönde  etkiler.

Bartolin Kisti Ve Bartolin Absesi Sebepleri nedir?Neden Bartolin Kisti Bartolin Absesi ne dönüşür?

Bartolin kistinin oluşum sebebi tam olarak bilinmektedir. Dış genital bölgeye olan travma , şiddetli kontrolsuz cinsel ilişki veya vulva iltihapları, tahrişler dışarı akışkanlığı sağlayan kanalları tıkayıp kist oluşumuna sebep olduğu sanılmaktadır.

Oluşmuş olan bu kist enfekte olup mikrop alır ise "Bartolin absesi" ne dönüşür. Özellikle seks-cinsel ilişki ile geçen Klamidya (Clamidia Trachomatis), Gonore (bel soğukluğu) en sık abse oluşum sebeplerinden biridir. Ayrıca makat, anüs  etrafında sık bulunan E.coli mikrobu da sıklıkla bartholin absesi ne sebep olabilmektedir. Fakat genellikle birden fazla mikrop birlikte sebep olmaktadır, ayni miks enfeksiyon söz konusudur.

Bartholin Kisti belirtileri / Bartolin Absesi belirtileri nelerdir? Ne gibi şikayetlere yol açarlar?

  • Çok küçük bartolin kistleri herhangi bir belirti  ve rahatsızlık vermeyebilir ve hasta tarafından farkedilmeyebilinir.

  • Sıklıkla  dış dudaklarda  büyüyen öncelikle tek taraflı veya iki taraflı şişlik

  • Dış genital organda ağrı, vulvada acı huzursuzluk hissi

  • Yürüme güçlüğü, kistin olduğu tarafta kısmen harekey kısıtlılığı

  • Cinsel ilişkide ağrı , disparoni veya cinsel ilişkiye girememe

  • Ateş, halsizlik. Abse geliştiği zaman enfeksiyon bulguları
     

Bartolin Kisti Ve Bartolin Absesi Tedavisi nasıl , ne şekilde  yapılır?

Çok küçük  bartolin kistleri herhangi bir şikayete, sıkıntıya  ve ağrıya sebebiyet vermiyorsa tedaviye gerek yoktur. Eğer kist hızla büyüyor ise ağrı oluyorsa  veya abse oluşmaya başlamış ise cerrahi yöntem ile antibiyotik de kullanılarak zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Bartolin kisti veya bartolin absesi  tedavisi cerrahi işlemi iki şekilde yapılır. En çok ve ilk tercih edilen ve daha az travmatik olan tıkanmış olan kanalların dışarı doğru açılması "marsupializasyon, ağızlaştırma" ameliyatıdır. Özellikle genç kadınlarda mümkün olduğunca bartolin bezleri korunmalıdır, çünkü sağlıklı cinsel yaşam için önemli olan bir çeşit  sıvı salgılamaktadırlar. Eğer abse formu olmamış ise lokal anestezi ile de  kolaylıkla yapılabilecek bu operasyonda  kist küçük bir delik ile açılır ve içi boşaltıldıktan sonra deliğin kapanmaması için dışa ağızlaştırılarak  8marsupiyalize edilerek) dikilir. Yaklaşık 8-10 dakikalık bu basit operasyon kanama riski olmadan ve ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir. Hasta ameliyat ile birlikte hemen rahatlar ve 5-8 gün içinde bartholin bezi ödem de çözülerek  eski haline dönmeye başlar. Büyük bartholin abselerinde ise bu operasyon hata konforu açısından tercihen genel anestezi ile yapılmalıdır. İşlem sonrası 20-25 gün  cinsel hayat kısıtlaması önerilir ve eşli antibiyotik tedavisi mutlaka bir süre için  yapılmaktadır.

Bartolin kisti ve bartolin absesi tekrarlamasını engellemek mümkün müdür?

Maalesef ameliyat ne kadar başarılı olursa olsun ilk 6 ay içinde tekrarlama olasılığı % 20-35’dir. Aynı ameliyat tekrar yapılmaktadır ve başka bir seçenk yoktur. Günümüzde ise yeni bir teknik olarak "word kateter" uygulaması ile bu nüksler %5-10' a düşmüştür.

Tekrarlamasını engellemek tamamen mümkün değise de  ameliyat sonrası kist boşluğuna özel bir ilaç ve kimyasal madde konarak tekrarlama ihtimali % 5-8‘ e kadar düşürülmektedir.

 

...