Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Dermoid Kist, Matür Teratom

 

Dermoid kist nedir? Kist dermoid tedavisi ve tanısı,  dermoid kist ameliyatı,immatür ve  matür  teratom nedir?

 

Dermoid Kist , Matür Teratom Nedir?

Dermoid kist yani matür teratom   en sık rastlanan germ hücreli tümörlerdir. Matür teratomlar iyi diferansiye, iyi huylu, kapsüllü tümörlerdir. Dermoid kist içerisinde tam olarak farklılaşmış kıkırdak, kemik, saç, diş ve sinir elemanları bulunabilir. Yumurtalıkta görülen iyi huylu germ hücre tümörleri genellikle  "dermoid kist" olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca  bu yapılar için "matür teratom", "matür kistik teratom"  isimleri de kullanılmaktadır.

Dermoid Kist İyi Huylu Bir Kist Midir?

Teratomların iyi huylu ya da kötü huylu olması içerdikleri hücre türlerinin farklılaşma derecesine bağlıdır. İmmatür teratomlar kötü huylu  kistlerdir, matür teratomlar ise iyi huylu dermoid ksit lerdir.
Matür kistik teratom yani dermoid kist ise tüm over tümörlerinin yaklaşık  %10-20'sini oluşturur ve  20 yaşından genç kızlarda en sık karşılaşılan over tümörüdür.  Dermoid kist her yaşta görülebilmekle birlikte en sık üreme çağındaki kadınlarda görülür. Dermoid kist genelde tek taraflı olmakla birlikte % 8-15 olguda her iki yumurtalıkta da dermoid kist bulunur.Boyutları çok değişken olan bu kistler birkaç santimetreden  bazen yarım metreye kadar değişebilir. Dermoid kistin kansere dönme olasılığı  düşüktür ve  %1-2'sinde uzun dönemde nadiren de olsa  kanserleşme görülebilir.

Dermoid Kist ( Matür Kistik Teratom) Yapısı Nasıldır?

Dermoid kist sıvısı koyu kıvamlı, sarı-kahverengi renkli, yağlı, yoğun bir sıvıdır. Kist içinde çoğu zaman saç, kıl, diş, kemik, kıkırdak, sinir gibi dokular bulunmaktadır. Kist içerisinde yoğun olarak tiroid dokusu içermesi durumunda kişide tiroid hormonlarının aşırı salgılanması da söz konusu olur. Bu durumda patolojiye struma ovarii adı verilir ve hipertiroidi bulguları oluşur.

Kist dermoid belirtileri  ve kist dermoid komplikasyonları nedir?

Dermoid kist genellikle belirti vermez ve başka bir nedenle yapılan muayene, ultrason incelemesi, radyolojik inceleme ya da ameliyatlar sırasında tesadüfen hekim tarafından  fark edilir. Kisti olan kadınların  yaklaşık %70inde herhangi bir yakınma ve şikayet yoktur. Belirti verdiğinde  de en sık karşılaşılan yakınma karın ağrısıdır. Nadiren de olsa karında şişkinlik ve anormal kanama görülebilir.

Dermoid kistin en sık karşılaşılan ve  de en korkulan komplikasyonu torsiyon dur ve kist torsiyonu kistin kendi etrafında dönmesi sonucu kendini besleyen damarları boğması anlamına gelir, ciddi bir durumdur.esine yani torsiyonuna neden olabilir.
Diğer bir komplikasyonda  rüptür dür, kist rüptürü olarak ismlendirilir ve kistin patlaması anlamına gelir.
Kansere dönüşüm ise  nadirdir ve %1-2 oranda gözlenir.


Kist Dermoid Tedavisi  ve Dermoid Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dermoid kistin tedavisi ameliyat ile kistin alınması şeklindedir.  Ameliyat  laparoskopik ya da açık ameliyat şeklinde yapılabilir ve ameliyat ile  yumurtalık dokusunun korunmasına özen gösterilmeli ve sadece kist çıkartılmalı, yumurtalık alınmamalıdır.
 

 

 

...