Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Gebelikte Düşük Tedavisi, Tekrarlayan Düşükler

Mevcut gebelik 20 haftaya gelmeden önce sonlanırsa bu duruma düşük denir.

Düşüğün pek çok nedeni vardır. Elimizdeki araştırma yöntemleriyle bu nedenleri tesbit edebiliriz. Düşüklerin % 70 kadarı kromozom anomalilerine aittir. Bu düşükler genel olarak gebeliğin ilk iki ayında meydana gelmektedir.

Bunun dışında; rahimde ur olması, çift rahim olması, küçük rahim olması, rahim içindeki yapışıklıklar ve rahim ağzının yetersiz olması düşük yapan nedenler arasında sayılabilir.

Annede şeker hastalığı, tiroid hastalığı, hipertansiyon, kan uyuşmazlığı düşük meydana getirebilir. Bunlara hormon bozukluğu ve immünolojik nedenler de ilave edilebilir.

Gebelik esnasında annenin herhangi bir enfeksiyon geçirmesi, düşüğe neden olabilir. O nedenle, anne enfeksiyonları teşhis edilir edilmez tedavi edilmelidir.

Bir gebelik tesbit edilir edilmez hemen doktora gidilmeli ve bunun sağlıklı bir gebelik olup olmadığı testler yapılarak belirlenmelidir. Hormon yetmezliği erken tesbit edilirse bunun tedavisi de mümkündür. Geç tesbit edilirse, bir fayda temin edilmeyebilir.

Bugün elimizdeki imkanlarla kromozom anomalileri hariç başka nedenlerle meydana gelen düşüklerin tedavisi mümkündür. Tedavinin arkasında hastalar sağlıklı çocuklar doğurabilmektedir.

Önce düşüğün tanısı yapılmalıdır. Bu amaçla eşlerde kromozom tetkiki, ultrasonografi, histerografi (rahim filmi), tiroid hormonları taranması, antikardiyolipin antikorlar, diyabet taranması, böbrek fonksiyon testleri yapılarak düşüğün nedeni bulunabilir.

Düşük neden bulunduktan sonra da, bulunan nedene göre de tedavi yapma imkanımız her zaman vardır.
(Kaynak:Prof.Dr.Mülazım Yıldırım dersnotları).

 

...