Endometriosis nedir, endometriozis tedavisi nasıl yapılır, endometriozis
ilaçları hakkında bilgiler..
Endometriozis Hastalığı Nedir?
Endometirozis sık karşılaşılan ve üreme çağındaki kadınları genellikle etkileyen bir hastalıktır. Endometriosis ya da endometriyozis olarak da ifade edilir. Normalde rahim içini örten zar tabakasının yani endometriumun olması gereken yer dışında herhangi bir yerde özellikle batın içinde diğer bulunmasıdır.
Rahim iç tabakası olağan adet siklusunun seyrinde her ay kalınlaşan ve siklusun sonunda kanamayla dışarı atılan bir dokudur. Rahim iç tabakası rahim iç yüzeyi dışında bir yere yerleştiğinde sanki rahim içindeymiş gibi yine adet siklusu boyunca kalınlaşma gerçekleşir ve yine kanamayla doku uzaklaştırılmaya çalışılır. Endometriyozis hastalığının yerleştiği dokular genellikle karın boşluğu, tüpler veya yumurtalık (0ver) olup meydana gelen kanama bu dokuların içine olur ve tabii ki kan hazne yoluyla rahim içinden dışarıya akamaz. Endometriyozisde meydana gelen kan birikerek kistleşebilir yada çevre dokulara yerleşebilir. Her ay düzenli olarak oluşan bu kanamanın vücut tarafından yok edilmesi sürecinde bölgede bir nevi iltihabi bir durum ve yapışıklıklar oluşur ve bu yapışıklıkların derecesine göre hastalarda farklı belirtiler ve şikayetler görülür.
Endometriyosis odakları nasıl görülür?
Erken
dönemdeki lezyonlar küçük, yüzeyden kabarık olmayan, mavi-
siyah renkli, barut yanığına benzer oluşumlardır. Bu
lezyonlar değişmeden kalabilir, bir süre sonra
kendiliklerinden kaybolabilir, büyüyebilir ya da
bulundukları yerlerde reaksiyona neden olup etraflarındaki
normal dokuyu kendilerine çekerek yapışıklıklara yol
açabilirler. Ortaya çıkan yapışıklıklar anatomik yapıyı
değiştirip şikayetlere neden olabilir.
Yumurtalıklarda yerleşen endometriozis her adet döneminde
kanayarak zaman içinde kist oluşturur ve bu kist içinde
biriken kan zamanla kahverengi, koyu kıvamlı ve yapışkan bir
hal alır. Eskimiş kan çikulataya benzediği için
yumurtalıklarda yerleşen endometriozise endometriyoma yada
çikolata (çukulata) kisti denir.
Endometriosis hastalığının özellikleri nelerdir?
· Endometriyozis hastalığı kısırlık nedeniyle tanısal laparoskopi yapılan kadınlarda hafif veya şiddetli derecelerde rastlantısal olarak saptanabilmektedir.
· Yumurtalık kisti ön tanısı nedeniyle ameliyat edilen kadınlarda ameliyat esnasında çikolata kistinin saptanmasıyla tanı da endometriosis tanısı konabilmektedir.
· Çok nadiren durumlarda genital bölgelerden uzak bölgelerde verdiği belirtilerle beklenmedik şekilde saptanabilir. Çok nadiren de olsa örneğin her ay burun kanaması geçiren bir kadında burun içinde yada her ay makattan kanama geçiren bir kadında makatta, anüste olabilir.
· Endometriyozis hastalığından korunmak ve hastalığın oluşumunu engellemek için bilinen etkili bir yol şu anda mevcut değildir. Doğum sonrası , bir hamilelik sonrası hastalığın gerileme eğiliminde olduğu bilinmektedir.
· Herhangi bir nedenle endometriyozis tanısı almış kadınların ameliyatla tedavi sonrası nüksleri önlemek amacıyla verilen ilaç tedavisini uygulamaları ( örneğin GNRH analogları) nüksleri geciktirmek ve hatta tümüyle önlemek açısından önemlidir.
· Endometriyozis hastalığı menapoza girene dek tekrarlayabilen bir hastalık olduğu için bu tanıyı alan ve çocuk isteği olan kadının tedavisinin tamamlanması sonrasında gebe kalma girişimlerine ve denemelerine hemen başlaması çok önemlidir. Bu durum hem gebeliğin nüksleri geciktirici etkisi nedeniyle hem de endometriyozis hastalığının gebe kalamama riskini artırması nedeniyle çok önemlidir.
· Endometriyozis tedavisi sonrası kendiliğinden belirli br süre aralığında gebe kalmayı denemek uygun bir yaklaşımdır. Ancak tedaviyi planlayan hekim endometriozisin yaygınlığına ve hastanın beklentilerine göre direkt tüp bebek tedavisini de önerebilir.
...