Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Genç Kız Sağlığı,   Juvenil Kanama

Juvenil kanama, çocuklarda vajinal kanama, ergenlik dönemi genç kız sağlığı nedir?
 

Genç kızların “ergenlik dönemi” olan gelişme döneminde görülen anormal ve bazen de fazla miktarda kanamalara “anormal juvenil kanama”  denmektedir. Genç kızlığa geçiş döneminde olan bu değişik yapıdaki anormal  kanamalar genellikle aileleri huzursuz etmekte ve tadavinin  (özellikle hormon tedavisinin) kızlarına zarar vereceği endişesi ile yapılacak hormon tedavisine zor ikna olmaktadırlar, hatta bazen tedaviyi kabul etmemektedirler.

Genç Kızlarda  anormal kanamalar niye olur?

Anormal “jüvenil kanama” veya diğer ismi ile anormal “disfonksiyonel kanama” hormonları düzensiz salgılanmasına  bağlı gelişen  kanamalardır. Yumurtalıklardan yumurta oluşumu, “ovulasyon”  yoktur veya düzensizdir ve buna bağlı olarak da hormon üretiminde yetersizlikler oluşmuştur. En sık sebep de “progesteron” hormonundaki salgılanım kusurları ve bozukluklarıdır.Kanamalar değişik formlarda olabilir, az az olabileceği gibi yoğun tipte kanamalar da sıklıkla görülmektedir.

Anormal kanama olan genç kızlarda tanı ne şekilde konur?

Genç kızlarda ,bakire olduklarından dolayı  tüm tanı yöntemleriyle myom ,kist, kitle gibi  patalojiler  araştırılmaya  çalışılırsa da, biopsi, endometriyal örnekleme  yani küretaj ve iyi bir vajinal spekülüm muayenesi yapalamayacağı için, disfonksiyonel  anormal rahim kanama tanısı genellikle gözleme, dokorun deneyimine  bağlıdır.Genellikle sadece ultrasonografi  bulgularına ve hormonal değerlere bakılarak  tanı konulmaya çalışılır. Bazen de  genç kız takip edilerek ilaçla  tedaviye  verdiği cevaba göre değerlendirilebilir ve tedavinin şekli buna göre belirlenir.

Juvenil kanama durumunda hangi tedavi yöntemleri uygulanır?

Çoğu kez yumurtlamanın başlaması ( ovulasyon)  ile kendiliğinden  iyileşme olursa ve tedaviye gerek kalmaz ise de , bu kızları ileri üreme yaşantılarında sorunlarının devam etmesi, polikistik over sendromu  ( PKO) geliştirmeleri titiz takip gerektirir. Tedavide öncelikle eksikliği olan hormonun yerine konması yapılır. Aileler her ne kadar kullanmaktan çekinse de “doğum kontrol hapları” bu dönemde ani ve fazla olan kanamaların kontrolunde  epey etkilidirlerr. Fakat bu dönemde özellikle yüksek doz  hormon ilaçlarını kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Büyüme çağında bulunan çocuklarda yoğun  ve yüksek doz hormon kullanımı büyümeyi durdurabilir veya büyümede anormallikler oluşturabilir.

 

...