Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Genital Bölge Temizliği

Genital bölge temizliği hakkındaki tüm cevaplar, genital bölge mantar enfeksiyonu ve genital bölgede akıntı egzema için önlemler..


Kızlar ve erkeklerde ergenlik dönemiyle birlikte  genital üreme organlarında bazı değişiklikler olmaya başlar. Erkeklerin genital  üreme organlarında olan değişiklik büyüme ve gelişme tarzında olur. Ayrıca bu dönemde erkek cinsel üreme organlarının etrafında kıllanma da  başlamıştır. Erkeklerde cinsel organın  etrafında olan kıllanmanın ardından koltuk altlarında, göğüste, yüzde bıyık ve sakal tarzında kıllanma da ard arda  başlar. Kızlarda da cinsel dış üreme organlarında ve koltuk altlarında kıllanma başlar. Bu dönemden itibaren tüm vücut temizliğinde banyo yapma dışında üreme organ temizliğine özel olarak önem vermek ayrıca gerekmektedir. Kıllı deride ter bezleri diğer yerlere göre çok daha fazla sayıdadır. Bu nedenle terleme sonrasında koku istenmeyen şekilde çok daha rahatsız edici olabilir. Bunun dışında  terlemeden dolayı kirlenme ve sonuçta  cildimizde mikropların yerleşmesi çok daha kolay olmaktadır. Mikropların  bu bölgelere yerleşmesi ile  genital bölgede kaşıntı, kızarıklık, şişme, ağrı ve o bölgede ısı artışı gibi iltihabın belirtileri de görülmeye başlar. 

Adet Döneminde Genital Bölge  Temizliği  ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Adet kanaması yada diğer adı ile menstruasyon yaklaşık ayda bir defa vajinadan gelen bir kanamadır. Normalde kadınlar 21-35 günde bir adet görürler. Kanama süresi ise 3-7 gün arasında genellikle değişir. Adetin başlaması sırasında hafif bir karın,bel ve kasık ağrısı, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik de  olabilir. İlk gün ağrı biraz daha fazla, kanama ise genellikle koyu renklidir. Daha sonra miktar giderek artar. Bir kaç gün içinde kanama azalır ve renginin açıldığı dikkat çeker.Adet döneminde kadın genital üreme organlarından rahmin iç duvarını kaplayan endometrium olarak da isimlendirilen  ince doku atılmakta olup, bu doku mikropların çok sevdiği üremeleri için ideal olan bir ortam özelliğini taşımaktadır.

Eğer sık olarak duş- banyo yapma olanağı yoksa, adet döneminde dış cinsel  üreme organlarının özel olarak temizlenmesi gerekmektedir, çünkü mensturasyon sırasında rahimden gelen kan kullanılan hijyenik pet ile dış üreme organları arasında birikmektedir. Dış genital organların derisi üzerinde biriken bu kan artıkları yine mikropların yerleşmesi ve hızla üremesi için oldukça uygun bir ortam oluşturmaktadır. Cilt üzerinde doğal olarak bulunan mikroorganizmalar vardır. Cilt temizliğine gerektiği gibi  dikkat edilmediği zaman bu mikroplar cilde zarar verecek bir  şekilde üremeye başlar. Bunun yanı sıra bu bölgede üretra olarak isimlendirlen idrar yolu çıkışı bulunmaktadır ve bu bölge ayrıca da bağırsakların çıkışına da yakındır. Bağırsaklardan atılan dışkı içinde çok sayıda patojen mikrop vardır, tuvalet sonrası temizlik, dışkının ön tarafa bulaşmasını önlemek için önden arkaya doğru yapılmalıdır. Aksi halde (arkadan öne doğru) mikroplar kolaylıkla bu bölgeye bulaşabilir. Dış üreme organlarına gelen bu mikroplar yalnızca genital bölgede yerleşmekle kalmaz, bu bölgeden içeriye doğru rahatlıkla giderek vajina aracılığı ile iç üreme organlarında ve idrar yollarında da iltihap oluşmasına neden olabilirler.

Mensturasyon yani adet döneminde dış genital organlarının temizliğinin yanı sıra kullanılan hijyenik pedlerin temizliğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Külot içine yerleştirilen hijyenik pette bulunan koruyucu tabaka emilen adet kanının çamaşıra geçmesini önlemektedir. Pedler kanama durumuna göre sık sık değiştirilmelidir  ve bir ped asla altı saatten uzun kullanılmamalıdır. Gece kullanımına veya kanamanın fazla olduğu durumlara yönelik özel üretilmiş pedler satılmaktadır. Pedlere dışarıdan  mikrop bulaşmaması için kullanmadan önce açıkta taşınmamalı, özellikle cinsel organlarına temas edecek yüzü asla ama asla kirletilmemelidir. Sadece pedleri dikkatli bir şekilde taşıma değil, kullanım öncesi el temizliği de önemlidir. Ellerin önceden sabunlu su ile yıkanmış olması ve hijyenik pedin cinsel organlara temas edecek yüzünün olabildiğince ellenmemesine gayret edilmelidir. Pedler kullanım sonrası küçük torbalara konmalı ya da önerildiği şekilde katlanarak tuvaletteki bir çöp kutusuna atılmalıdır. Pedler suda erimeyen malzemeden olduğu için kesinlikle tuvalete atılmamalı ve kapatılmadan açıkta bırakılmamalıdır.

Bazı kadınlar tarafından ülkemizde adet döneminde bez kullanımı da oldukça yaygındır. Bezin adet dönemi için sıvı emici özelliği olan pamuklu kumaşlardan, kenarlarının bastırılarak özel olarak hazırlanması gerekmektedir. Bezlerin değiştirilme sıklığı da pedler gibidir, ancak bezin sıvıyı içinde tutup dışarıya vermeme özelliği olmadığı için çamaşırı kirletmesi daha kolay olabilir.Ayrıca bazı kadınlarda  adet döneminde pamuk kullanmaktadır. Pamuğun kolaylıkla ayrılabilme ve lifler şeklinde dağılma özelliği kullanım zorluğuna neden olabilir. Pamuk kullanımı özellikle isteniyorsa, o zaman pamuğun temiz bir gazlı bez ile sarılarak kullanılması yerinde olur. Değiştirme sıklığı, saklanması ve uygulanması sırasındaki öneriler bez ile aynıdır.Fakat unutmamak gerekir ki adet sırasında kumaş ve pamuk kullanmak zor ve hijyen açısından sorunlu olabilmektedir. Bu sebeple pamuk veya kumaş kullanmak yerine hijyenik ped kullanmak daha doğru olmaktadır.

Son yıllarda gençler tarafından tampon kullanımı da yaygınlaşmaya başlamıştır. Tampon vajina içine yerleştirilen ve vajinadan dışarıya doğru sarkan bir ipi olan, adet kanını emecek şekilde özel olarak hazırlanmış bir malzemedir. Tamponlar vajina içine doğrudan yerleştirildiği için uygulama sırasında temizliğe özellikle önem verilmelidir. Tamponun vajinada altı saatten daha fazla kalmamasına özen göstermek gerekir. Tamponun daha uzun süre vajina içinde  kalması halinde vücutta bulunan mikropların, üzerinde üreyerek kana karışması “toksik şok sendromu” olarak bilinen istenmeyen bir duruma neden olabilir.

 

...