Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Genital ve Cinsel Hijyen, Genital Temizlik

Vajinal enfeksiyonlardan korunmak ve adet hijyeni, genital hijyen için bilmeniz gerekenler..

 

 Genital Enfeksiyondan Korunma Yolları Nelerdir?
Genital Hijyen  Ve Cinsel Hijyen, Genital Temizlik Nasıl Yapılır?

Vajinal enfeksiyonlar  ve vajinal akıntı  her kadının hayatının bir evresinde karşılaştığı, bazen basit bazen de ciddi sorunlara, rahatsızlıklara neden olabilen önemli  bir sağlık sorunudur. Vajinal enfeksiyonlar her dönemde görülebilir,  ergenlik çağlarında görülebildiği gibi, özellikle cinsel hayatın başlaması ile birlikte sıklıkları ve tekrarları  artmakta , kadınları yılda ortalama 2-3 kez bu şikayet ile bir kadın doğum uzmanına gitmeye mecbur etmektedirler.  Tekrarlayan bu vajinal enfeksiyonları azaltmak hatta alınacak bazı basit önlemler, dikkat edilecek bazı hususlar ile bu enfeksiyonlardan kısmen de olsa korunmak  mümkündür.

Vajinal Enfeksiyondan Korunmak İçin Ne yapılması Gerekir?

      *Tuvalet sonrası temizlikte yön  çok önemlidir.
Tuvalet sonrası mutlaka vajinadan makata yani   “önden arkaya” doğru  temizlik yapılmalıdır. Tersi yapılırsa yani arkadan öne doğru yapılan temizlik sırasında makat çevresinde bulunan mikroplar vajinaya doğru taşınabilir.

      *Vajinal duş  kesinlikle yapılmamalıdır.
Bazı kadınlar cinsel ilişki sonrası veya akıntıları olduklatında vajinayı yıkarlar. Vajina içini basınçlı su ile yıkamak sağlıklı bir davranış değildir. Bu şekilde bir uygulama vajina içerisinde bulunan mikroorganizmalar ile bölgedeki asit-baz dengesini değiştirir ve sudaki olablecek bazı enfeksiyonların da vajinaya bulaşmasını sağlar.

*Genital bölgeyi nemden korunmak gereklidir.
Nemli ortam ve bölgenin nemli kalması mantar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar ve  mantar için uygun zemin hazırlar. Genital bölge kuru ve temiz tutulmalıdır. İç çamaşırları her gün  değiştirilmelidir.

       *Dar giysilerden ,pantolonlardan  kaçınmak gerekir.
Dar pantolonlar uzun süre  giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.

*Pamuklu iç  çamaşırları tercih edilmelidir.
Sentetik iç çamaşırları hava dolaşımını engeller ve nemi emmedikleri için vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. İç çamaşırlar pamuklu olup   ütülenmeli ve mümkün olduğunca çamaşır suyu kullanılmamalıdır.

      *Tahriş edici kimyasal içeren maddelerden uzak durulmalıdır.
Renkli parfümlü tuvalet kağıtları, genital parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve normal sabun genital bölgenin düşmanlarıdır ve bunlar  kullanmamaya gayret edilmelidir.

      *Güvenli cinsel ilişki ve prezervatif kullanımı.
Vajinal enfeksiyonların, genital bölge enfeksiyonlarının  büyük bir kısmı cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadır.Güvenli olmayan bir cinsel ilişki yaşanacak ise mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.

      *Genital bölge tüy temizliğine dikkat.
Ağda ve jilet kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve cinsel bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge için geliştirilmiş aletlerden faydalanmak veya makas kullanmak özellikle genital bölgeleri enfeksiyona ve tahrişe duyarlı kadınlarda daha iyi bir seçenek olabilir. En iyi yöntem tabii ki genital bölge lazer epilasyonudur.

      *Adet kanaması , adet hijyeni.
Vajinal tamponlar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır ve eğer kullanılacaksa  kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tamponun sık aralıklarla yenisiyle değiştirilmesinin ihmal edilmemesidir. Adette döneminde kullanılan hijyenik pedler günde en az 2-3 kez değiştirilmelidir. Adet kanaması döneminde cinsel ilişkiyi , seks yasaklamak  da en doğru yaklaşım olacaktır.

* Cinsel İlişki öncsi ve sonrası dikkat..

       Yeteri kadar vajinal kayganlaşma olmadan cinsel ilişkiye başlanmamalı  ve  ilişki öncesi, ilişki sonrası mutlaka idrar   yapılmalıdır.

      *Düzenli ve doğru  jinekolojik muayenene..

       Eğer vajinal enfeksiyonu düşündüren belirtiler, bulgular  varsa  jinekolog  tarafından uygun tedavinin planlanması son derece önemlidir. Kendi kendinize ilaç alıp kullanmayın, ayrıca hiç şikayetiniz olmasa da  6 ayda bir düzenli jinekolojik muayene olunması smear testi  yapılması önemlidir.

 

...