Hamilelikte kaşıntı tedavisi
nedir? Gebelikte vücutta kaşıntı niye olur? hamilelik
kaşıntıları sebepleri nelerdir?Gebelikte göbekte ,ayakta
karında kaşıntı niye olur, gebelikte cilt kaşıntıları için
hangi ilaçlar kullanılır?
Hamilelikte en sık görülen yakınmalardan, şikayetlerden bir tanesi vücutta olan kaşıntılardır ve bu kaşıntılar sıklıkla hamilenin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan bir düzeye ulaşabilmektedir. Her ne kadar büyüyen ve gerilen karın, çatlaklara ve karın bölgesinde sıklıkla kaşıntıya sebep olsa da hamileliğin ilerleyen aylarında değişik sebeplere bağlı olarak bazı gebelerde tüm vücutta yaygın kaşıntılar olabilmektedir. Bazen bu kaşıntıya bulantı, kusma ve gaz şikayetleri eşlik edebilir. Böyle bir durumda doktorunuza mutlaka başvurun.Safra kesesi ve safra asitleriyle ilgili olabilir.Gebelik kolestazı olarak isimlendirilen bu durum her 50 gebeden 1 tanesinde görülmektedir ve hamilede kaşıntılar dışında sarılık (ikter)oluşmasına da sebep olabilmektedir. Doğumla birlikte kendiliğinden geçer.Doktorunuz durumun ciddiyetini anlamak için bazı kan tahlilleri yapacaktır. Ayrıca bazı hamilelerde özellikle gebeliğin ilerleyen aylarında kollarda ve ayaklarda ürtiker benzeri alerjik kaşıntılar da olur ve bunlar da doğumla birlikte kendiliğinden geçebilmektedir.
Hamilelikte en sık görülen kaşıntı sebepleri nelerdir?
Hamilelik sırasında vücutta kaşıntı çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, hangi nedenle olursa olsun gebelikte kaşıntı mutlaka doktora başvurulması gereken bir durumdur. Bunların en bilinenlerinden birisi “gebelik kolestazı” dır. Bunun dışında hamilelikte karın bölgesi ve diğer bölgelerin gerilmesine bağlı oluşan çatlaklar da kaşıntıya sebep olabilir. Allerji, egzema,hepatit, kontakt dermatit, ciltte mantar enfeksiyonu ve diğer cilt hastalıklar da gebelik dönemine rastlamış olabilir. Ayrıca hamilelikte terleme artışına eğilim vardır ve bu da özellikle yaz aylarında kaşıntıya sebep olabilmektedir
Gebelik kolestazı nedir?
Hamilelrde bütün vücutta kaşıntı olmasına karşın belirgin bir cilt lezyonu olmaması durumunda ilk düşünülecek tanı gebelik kolestazı yani karaciğerdeki safra akımının gebeliğe bağlı olarak yavaşlamasıdır. Bu hastalarda klinik tabloya sarılık da eşlik edebilmektedir. Hamilelikte viral hepatitlerden sonra en sık rastlanan sarılık nedeni gebelik kolestazı hastalığıdır.
Gebelik kolestazının nedeni henüz aydınlatılamamıştır. Estrogen ve progensteron hormonlarının hastalığın gelişmesinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. İlk belirti kaşıntıdır. Ve genellikle hamileliğin 7. ve 8. aylar arası başlar. Öncesinde bulantı, kusma, karın ağrısı gibi kaşıntının habercisi olan şikayetler oluşabilir. Kaşıntı genelde karın bölgesinden başlar, gövdeye, bacak ve kollara, avuç ve tabanlara yayılabilir. Daha ciddi durumlarda göz kapaklarında ve ağız içindede kaşıntı oluşabilir. Kaşıntı genellikle doğumdan 3-7 gün sonra kendiliğinden azalır ve kaybolur. Hamilelikte görülen bu yaygın kaşıntı genelde tedaviye cevap vermez. Hafif kaşıntılarda serin banyo, yumuşatıcı ve nemlendirici kremler önerilebilir.
Gebelik kolestazı hamileliği nasıl etkiler?
Gebelik kolestazı olan hamilelerde anne karnındaki bebekte distress adını verdiğimiz ve kısaca bebeğin sağlık durumunda kötüleşme, kalp atış düzeyinde bozulma ve doğumun gerekli hale gelmesi, bebeğin dışkısını yapması, ani bebek ölümleri ve erken doğum riskleri artmaktadır.Bunun dışında K vitamini eksikliğine bağlı olarak bebekte beyin kanaması görülebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bu hamilelerin yakından izlenmesi ve gerekli laboratuar incelemelerinin de düzenli yapılması gerekmektedir.
Yaygın vücut kaşıntılarınız varsa önlem alın;
ü Karın bölgesindeki cildin gerilmesine ve çatlamasına bağlı bölgesel karın duvarı ve basen bölgesi kaşıntıları için doktorunuzun önerdiği nemlendirici kremleri sürün. Özellikle “Calamin” içeren losyonlar hamilelerde kaşıntıya iyi gelmektedirler.
ü Ürtiker benzeri basit alerjik kaşıntılar için antihistaminik içeren losyonlar hemen etkili olmaktadır. Sadece doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın.
ü Kolestaz kaşıntısı için mutlaka tıbbi tedavi ve sıkı bir doktor takibi gerekmektedir. Hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için ciddi risk oluşturabileceği için hastalık sırasında sıkı hamilelik takibi, fetüsün sık monitorize edilmesi, annedeki rahatsızlıkların giderilmesi ve K vitamini desteği yapılması gerekmektedir. Kaşıntının ciddiyetine bağlı olarak ağızdan bazı ilaçlar kullanmanız da gerekebilecektir.
...