Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Jinekolojik Ameliyatlar, Ameliyat Öncesi, Sonrası

Jinekolojik  ameliyatlar, ameliyat öncesi, ameliyat sonrası, ameliyat riski ve jinekolojik ameliyat riskleri nelerdir?

Preoperatif (Ameliyat Öncesi) Bakım

Hastanın Detaylı Öyküsü Ve Muayenesi:

Öykü ve hastalığın hikayesi çok önemlidir, mutlaka en detaylı bir şekilde alınmalıdır. İlaç kullanımı olup olmadığı sorulmalıdır. Antibiyotikler, röntgen ilaçları, radyoopak maddeler, ve ağrı kesiciler ile alerjik reaksiyon geçirip geçirmediği özellikle sorulmalıdır. Sigara, alkol kullanımı konusunda bilgi alınmalıdır. Daha önce geçirilmiş büyük veya küçük tüm cerrahi işlemlerin ve ameliyatların isimleri ve nasıl seyrettiği konusunda detaylı bilgi alınmalı, gerekirse ameliyat raporları istenmelidir.
Jinekolojik ameliyat öncesi dikkatli bir jinekolojik muayenenin yanında iyi bir sistemik muayene de şarttır. Yaş 40’ ın üzerinde olan kadınlardan akciğer filmi ve EKG ile serum elektrolitleri ve gerekli biokimyasal değerler, hemogram, kan grubu ve kanama-pıhtılaşma değerleri istenmelidir.
Ameliyatın türü  hasta ve yakınları ile görüşmeli ve ameliyat öncesi ve sonrası hakkında detaylı bilgi verilmeli ve olabilecek tüm komplikasyon ve riskler hastaya anlatılmalı, yazılı onay da alınmalıdır.          Ameliyat öncesi  görüşme anestezi uzmanının hasta ile görüşmesini, muayenesini ve uygulanabilecek anestezi yöntemine hasta ile birlikte karar vermesini de kapsamalıdır.
 
Antibiyotik profilaksisi-önlemi;

Vajinaya giriş gerektiren tüm ameliyatlar vajinal florayı ilgilendiren enfeksiyonlar açısından riski arttırmaktadır. Batın alt kısmı ve ameliyat yarası  bu mikroorganizmalarca olumsuz olarak etkilenebilir. Bu sebeple hastaya antibiyotik profilaksisi-önlemi dışında vajinadaki bakterileri temizleyecek lokal ilaç-fitil kullanımı veya temizliği de önemlidir.
 
Bağırsak hazırlığı; 

Bağırsak temizliği jinekolojik ameliyatlarda büyük yarar sağlar. Pelvik ameliyatlarda bağırsak duvarında zedelenme olur ise onarılması ve iyileşmesi daha kolay olur. Pelviste daha rahat çalışılır. Ameliyat öncesi makattan uygulanan krem veya özel solüsyanlor bağırsak temizliği için yeterli olmakla birlikte bazı özelliği olan operasyonlarda 1 gün önceden başlayan ve ağızdan alınan bazı kimyasallarla daha geniş bir bağırsak temizliği de gerekebilmektedir.

Mesane hazırlığı;

Tüm jinekolojik ameliyatlardan önce idrar torbasına sonda uygulanması ameliyat sırasında mesanenin zedelenme ihtimalini azalttığı gibi, ameliyatta operatörün daha rahat ameliyat yapmasını da sağlamaktadır.

Tromboembolizm (pıhtı atması) profilaksisi;  

Özellikle 60 yaş üzerindeki kadınlarda,   geniş  jinekolojik kanser ameliyatı gerektiren  veya vajinal histerektomi gibi vajinadan uygulanacak operasyonlarda  hastanın genel durumuna göre veya  var olan sistemik hastalığına göre sadece özel varis çorapları ve /veya pıhtılaşmayı engelleyici ilaçlar kullanılması  bazen hayat kurtarıcı olmaktadır.
 

Postoperatif   (Ameliyat Sonrası) Bakım

Jinekolojik Ameliyat  sonrası hastanın yaşamsal ve sağlık bulguları dikkatli izlenmelidir. Kan basıncı, nabız, ateş solunum sayısı, her 15 dakikada  bir bulgular normal seyredene kadar ölçülür. Sonra 4-6 saatlik aralarla doktorun direktifine göre  izlenir. Ameliyat sonrası  kullanılan ilaç ameliyatı yapan hekim tarafından “order” olarak isimlendirilen yazılı olarak bir kağıda direktif şeklinde belirtilir ve sorumlu hemşire tarafından uygulanır. Hemşire uygulamalarının denetlenmesi düzenli olarak yapılmalıdır.

ÖNEMLİ NOT:

Yukarıda bahsedilen ameliyat öncesi ve sonrası bakım-takip- incelemeler kesin bir standart olmayıp hastanın genel durumuna, ameliyatın şekil ve gidişatına, komplikasyon olup olmamasına ve tabii ki hekim ile hastanenin yaklaşımına göre değişkenlik göstermektedir ve bu da son derece doğal ve doğrudur.

 

...