Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Myomektomi, Miyomektomi Miyom Ameliyatı

 

Miyom Ameliyatı, Myom  Ameliatı Nedir, Myomektomi Riskleri Ve Laparaskopik Miyomektomi..

 

Miyomektomi (Myom Çıkarılması)  Nedir?

Rahimin bütünlüğü bozulmadan sadece miyomların alınması işlemi myomektomi olarak adlandırılır. Miyomun varlığı kısırlık yada anormal kanamalara yol açıyorsa, hasta genç ise, rahim alınması (histerektomi) ameliyatı olmak istemiyorsa miyomektomi uygulanır.Miyomlar genellikle içerdikleri kapsül adı verilen dış kılıf vasıtasıyla sağlam dokudan net sınırlarla ayrılmış kitlelerdir ve ameliyat esnasında rahim dokusuna yapılan kesinin içinden girilerek dış kılıflarıyla birlikte bir bütün olarak çıkarılabilirler.

Myomektomi  açık ameliyat (laparotomi) yada kapalı ameliyat (laparoskopi ve histereskopi) ile yapılabilir.  Genel olarak söylemek gerekirse miyomların hangi yöntemle çıkarılacağının temel belirleyicisi miyomun büyüklüğü ve rahim içindeki konumudur ve karar operasyonu yapacak doktora aittir.

Myomektomi sonrası gebelik nasıl etkilenir?

Hastanın yaşına bağlı olarak miyomektomi sonrası gebelik oranı % 22-66 arasında değişmekte olup hastaların ortalama %55' i  hamile kalmaktadır. Oran 35 yaşından genç kadınlarda anlamlı olarak daha yüksektir. Hamile kalan hastaların % 80'inde herhangi ek bir tedaviye gerek kalmadan hamilelik gerçekleşmektedir. Ayrıca miyomektomi öncesi   % 60 olan  düşük oranı operasyon sonrası % 24'e inmektedir.

Miyomektomi sonrası doğum şekli ne olmalıdır?

Miyomektomi sırasında miyom sayısına ve bunların yerlerine göre rahim duvarına bir ya da daha fazla sayıda kesi yapılır, miyom çıkartılır, ortaya çıkan boşluk dikişler ile kapatılır. Bu nedenle tıpkı sezaryende olduğu gibi rahim duvarında bütünlük bozulur. Bu nedenle miyomektomi sonrası yaşanan gebeliklerde rahim yırtılması riski biraz daha yüksektir. Bu risk nedeni ile pek çok jinekolog myomektomi sonrası doğum şeklinin sezaryen olması konusunda fikir birliği içindedir.

Miyom çıkarılma ameliyatının riskleri nelerdir?

ü       Myom çıkarılma ameliyatları kanlı ameliyatlardır. Miyomların hızlı bir şekilde çıkarılması, rahime uygulanan kesi sayısının en azda tutulması ve gerekli durumlarda kan nakli yapmak için ameliyat öncesinde birkaç ünite kanın hazırlanması kan kaybına bağlı oluşması muhtemel riskleri en aza indirir.
 

ü       Karından uygulanan jinekolojik ameliyatların tümünde genital organlarda yapışıklık oluşma riski vardır. Bu yapışıklıklar yumurtalık ve tüpler etrafında olduklarında bu organların işlevlerini olumsuz yönde etkileyerek gebe kalamama veya zor gebe kalma nedeni olabilirler. Ameliyatın kısa zamanda tamamlanması, yapışıklığı en aza indirmek için ek bazı önlemler alınmasıyla bu risk azaltılır.

Laparotomi ile myomektomi sonrası yapışıklık oluşma oranı % 70’dir. Myomun rahimin arka duvarında olması durumunda yapışıklık oluşma olasılığı daha fazladır. Miyomun çok büyük olması yada rahim üzerinde birden fazla kesi yapılması da  yapışıklık riskini arttıran bir diğer faktördür.
 

ü       Özellikle çok sayıda ve büyük miyomların çıkarıldığı veya miyomların rahimağzı bölgesi gibi çıkarılması zor bölgelere yerleştiği sorunlu ameliyatlar esnasında rahimin bırakılması mümkün olmayabilir. Bu durum bir veya birkaç miyomu olan bir kadında çok çok ender görülen bir durumdur.
 

Ameliyat sonrasında myom tekrarlar mı?

Miyom genetik özelliklerle yakından ilgili bir olaydır. Miyomu olan bir kadının rahimi alınmadığı sürece yeniden miyom oluşturabilir. Bu ancak çok ender durumlarda ameliyat esnasında kitlelerin tümüyle çıkarılmamış olmasıyla ilgilidir. 5 yıl içinde yeniden ameliyat gerektiren miyom ortaya çıkma olasılığı % 5-12 arasındadır.

Sezaryan esnasında miyom çıkarılması mümkün müdür?

Önceden varlığı bilinen yada sezaryen sırasında fark edilen miyomların bu operasyon sırasında çıkarılıp çıkarılamayacağı  tartışmalı bir konudur. İntramural miyomların çıkartılmama sebebi  kanama kontrolünün güçlüğüdür. Bu nedenle yüzeyel yerleşimli veya küçük bir sapla rahime bağlı miyomlar hariç sezaryan esnasında miyom çıkarılması önerilmez. Lohusalık dönemi sonrası miyomlarda bir miktar küçülme de görüldüğünden operasyonun bu dönemin sonuna ertelenmesi daha güvenli olmaktadır. Seçilmiş hasta grubunda, sezaryen miyomektominin dikkatli ve iyi bir cerrahi teknik uygulanması ile güvenli bir şekilde yapılabilir, bu noktada karar operasyonu yapan kadın doğumcuya aittir.

 

 

...