Polikistik over sendomunda metformin kullanımı, alternatif
tedavi yöntemleri
Metformin Ve Polikistik Over Tedavisi
Polikistik over olarak adlandırılan ve halk arasında yumurtalıklarda birçok kist varlığı olarak tanımlanan durum genç kadınlarda %10 oranında, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların da %20-35’de görülmektedir. Polikistik over olarak tanımlamanın nedeni ise hastalardaki tipik ultrasonografi bulgusudur; yumurtalıkları bir dizi gerdanlık şeklinde saran birçok atılmamış folikül yan yana dizilmiştir.
Polikistik over ile insülin rezistansı sıklıkla bir arada görüldüğünden Polikistik over sendromu tedavisinde yeni yöntemlerden biri de insülin duyarlılığını arttıran ilaçların kullanımıdır. Insüline duyarlılığını artıran ilaçlardan en çok kullanılanı metformin , bu amaçla kullanılmaktadır. Metformin insülin direncini hedef alır. Karaciğerden glikoz çıkışını azaltır ve böylece, açlık plazma glikozunun düşmesini sağlar. Metformin ayrıca periferik dokuların insülin karşısındaki duyarlılığını artırır. Yeni bir çok yayında metformin kullanımının yalnız başına veya diğer tedavi yöntemlerine ek olarak, kısırlık tedavisinde polikisitik over sorunu olan kadınlarda önemli başarı sağladığı belirtilmektedir.
Metformin Polikisitk Over
Hastalığında Nasıl
Kullanılmaktadır?
Metformin ülkemizde bulunmaktadır ve metforminin in ülkemizde bulunan formları glifor, glucophage, glukofen, gluformin, d iaformin şeklindedir. Kullanımı ve
dozu mutlaka doktor tarafından ayarlanmalı ve mutlaka tok karnına
alınmalıdır. İlaca başlamadan önce doktor gerek
görürse karaciğer ve
böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Başlangıçta oluşabilecek
bulantı, ishal gibi yan etkiler genellikle bir hafta içinde
azalır. Metformin kullanımına tedavi süresince ve gerekli
görüldüğünde olası düşük riskinini azaltmak veya daha önc
polikisitk overe bağlı oluşan düşüklere profilaktik olarak gebeliğin 8-10.haftalarına kadar devam
edilmektedir. Bu ilacın gebelikte kullanımı sonrası anormal bebek
doğumuna ilişkin kesin bilgi bulunmamaktadır.
...