Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

CPolikistik Over

 

Polikistik Over Sendromu Ve Sık Sorulanlar


Polikistik Over Nedir?

Polikistik keli anlamı ile , “birçok kist” anlamına gelir. Polikistik over varsa, overlerinizde birçok küçük foliküller (kistler) gelişir. Ancak, bu foliküller çoğu kez tam olarak gelişmez. Dolayısıyla her ay yumurtlamazsınız. Polikistik over li bazı kadınlar hiç yumurtlamaz. Ayrıca, overlerinizde ürettiğiniz hormonların dengesi de kısmen değişir. Normalden daha fazla  erkeklik hormonu olan testosteron  üretirsiniz.

Polikistik Over Neden Olur?

Yaklaşık olarak her 10 kadından 1’i belirli bir düzeyde polikistik over geliştirir. Kesin nedeni  tam bilinmemektedir. Birkaç etkenin rol oynaması olasıdır.
İnsülin’in polikistik over oluşumunda büyük bir etken olduğu düşünülmektedir. Polikistik over birçok kadında insülin direnci vardır. Bunun anlamı, kandaki şeker düzeyini kontrol altına alabilmek için kandaki insülin düzeyinin normalden daha yüksek olması gerektiğidir. Yüksek insülin düzeyleri ,overlerin çok fazla testosteron  yani erkeklik hormonu üretmesine yol açar. Yüksek insülin ve testosteron düzeyleri, yumurtaların gelişmesini engeller. Bunun sonucunda da yumurtalar tam olarak gelişmeyebilir.
Luteinising hormonu (LH)  polikistik over oluşumunda rol oynayabilir. LH hipofiz bezinde üretilir. LH, overlerin yumurtlamasını ve bazı hormonları üretmesini teşvik eder  ve LH  seviyesinin yüksek olması overleri anormal yönde etkileyebilir ev sağlıklı yumurtlama olmaz . Yapılan bir çalışmaya göre Polikistik Over li her 10 kadının yaklaşık 4’ünde yüksek LH düzeyi vardır.
Genetik  yapı  önemlidir. Bir veya daha fazla genin overlerinizi LH ya da insüline daha duyarlı yapması olasıdır. ,polikistik over tam olarak kalıtsal  olmamakla birlikte, bazı ailelerde çok sık görülebildiği de bir gerçektir.
Aşırı kilolu iseniz, polikistik over oluşumuna katkısı olabilir. Aşırı yağ, insülin direncini daha da  kötüleştirir ve insülin düzeyinin hızla  yükselmesine yol açar. Ancak, polikistik over de aşırı kiloya ve obesiteye katkısı olan bir neden olabilir. Çünkü, yüksek insülin düzeyleri de kilo artışına katkıda bulunabilir. Kısacası polikistik over de şişmanılı daha da arttırabilir.

Polikistik Over  Şikayetleri Bulguları Nelerdir?

Adet sorunları polikistik overli her 10 kadının yaklaşık 7’sinde görülür. Düzensiz ya da hafif adetlerin yanı sıra hiç adet olmaması  (amenore)da olasıdır. Kısırlık sorunları - gebe kalabilmeniz için yumurtlamanız gerekir. Her ay yumurtlamayabilirsiniz, polikistik over li bazı kadınlar hiç yumurtlamazlar ve sonuçta polikistik over kısırlığın en yaygın nedenlerinden biridir. Tüylenme  (hirsutizmus) polikistik over li kadınların yarısından fazlasında görülür. Fazla erkeklik hormonu testosteron bu tüylenmeden sorumludur. Tüylenme başlıca, yüzde, alt karında ve göğüste gerçekleşir.  Sivilce (akne), normal ergenlik çağından sonra da devam  anormal bir şekilde edebilir.Bazı kadınlarda ise kafadaki saçlarda incelme  ve seyrelme görülebilir.Kilo artışı – Ppolikistik over ’li her 10 kadından yaklaşık 4’ü aşırı kilolu ya da obezdir, kilo almaya bir eğilim vardır.

Polikistik Overde Şikayetler Ve Bulgular  Zaman Başlar?

Polikistik Overin bulguları  tipik olarak 10’lu yaşların sonlarında ya da 20’li yaşların başlarında başlar.Polikistik Overin ’li her kadında bu semptomların hepsi görülmeyebilir. Örneğin, Polikistik Overin li birçok kadında fazla tüylenme olmakla birlikte, adetler normaldir ve kısırlık görülmez. Semptomların şiddeti hafif ile ağır arasında değişkenlik gösterebilir. Semptomlar, yıllar geçtikçe de değişebilir.

Polikistik Over Tedavi Edilmediğinde Uzun Dönemde Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Polikistik Overin niz varsa, yaşamınızın ileriki yıllarında şeker hastalığı (diabet), yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riskiniz vardır anlamına da gelmektedir.  Bu sorunlar, ileriki yaşlarda inme, felç ve muhtemelen kalp hastalığı riskini artırır. Bu artan sağlık risklerinin asıl  nedenleri, uzun vadeli insülin direnci, aşırı kilo ve diğer hormon değişiklikleridir. Eğer hiç adet görmüyorsanız ya da çok nadir olarak adet  görüyorsanız, rahim kanseri riskiniz ortalamadan daha yüksektir.

Tanıyı Koymak İçin  Test Gerekli Midir?

Polikistik Overin teşhisini kesinleştirmek ve diğer hormon dengesizliklerini dışlamak için test yapılması önerilebilir.
Bazı hormonları ölçmek için kan tahlili yapılabilir. Örneğin,
Polikistik Overin li kadınlarda yüksek olma eğilimindeki testosteron ve LH mutlaka bakılmalıdır. Overlerin ultrason ile incelenmesi  önerilebilir ve ultrasonda  hafif genişlemiş overlerde birçok küçük folikül (kist) olarak kendini gösteren tipik "Polikistik Over"  görünümünü algılayabilir.
 
Polikistik Over  tedavisi nedir?

Polikistik Over in  kesin tedavisi yoktur. Ancak, semptomlar ilaçlarla kısmen tedavi edilebilir.  Tedavide maksimum başarılı olmak için

Eğer aşırı kilolu iseniz mutlaka  kilo vermelisiniz:
Kilo verilmesi, polikistik over li kadınlarda yaygın olan yüksek insülin düzeylerinin düşürülmesine önemli bir şekilde  yardım eder. Bu da, testosteronu düşürme doğrultusunda ikincil bir etki yapar. Ardından,  tabii ki sağlıklı yumurtlama olasılığınız yükselir sonuçta da varsa, adet ve kısırlık sorunlarınız düzelir. Ayrıca, tüylenme ve sivilce sorunları da daha kolay çözülür.

Tüylenmenin tedavisi, hirsutizm tedavisi:
Tüylenme (hirsutuzm) , kanda  testosteron, yani “erkeklik” hormonu düzeyinin yükselmesi nedeniyle oluşur. Tüylenmeye karşı ilaç tedavisi de vardır. Bu ilaçlar, ürettiğiniz testosteron miktarını azaltma ya da testosteronun etkilerini bloke etme yöntemleriyle çalışırlar. Tüylenme tedavisi için kombine doğum kontrol hapı kullanılabilinir.     Siproteron asetat, bir “anti-testosteron” ilacıdır. Bu ilaç genellikle östrojen ile birleştirilerek, Diane 35 veya Gynelle  adı altında ülkemizde özel bir doğum kontrol hapı şeklinde sunulur.  Eğer  Diane 35 , Gynelle etkili olmazsa veya uygun değilse, bazen diğer antitestosteron ilaçları da denenebilir. Tüylenmeyi tedavi eden ilaçların tam etki göstermesi ve etkilerinin belirgin olabilmesi için ortalama 3-9 ay gerekebilir. Bu ilaçları almaya devam etmeniz gerekir; aksi takdirde tekrar tüylenme kendiliğinden oluşur.u ilaçlar mutlaka bir jinekolog kontrolunda verilmelidir.

Adet sorunlarının  ve adet düzensizliklerinin tedavisi:
Hiç adet görmeyen ya da nadiren adet gören bazı kadınlar, uzun süre hiç adet görmeyen kadınların rahim kanserine yakalanma riski artar. Dolayısıyla, düzenli adet sağlaması nedeniyle, polikistik over ’li bazı kadınlara doğum kontrol hapı almaları önerilir. Başka bir seçenek de, her ay birkaç gün progesteron hormonu almaktır.

Kısırlık sorunları, klomifen sitrat ve metformin kullanımı:
Polikistik over li bazı kadınlar bazen yumurtlar, bazıları ise hiç yumurtlamaz vey kalitesiz yumurtar. Eğer yumurtlamıyor ve gebe kalmak istiyorsanız, kısırlığa karşı mevcut tedaviler çok iyi sonuçlar vermektedir. Bu konudaki en yaygın tedavi, klomifen sitrat  ( klomen , gonophene ) adlı bir ilaçtır. Bu ilaç yumurtlamanızı sağlayarak çalışır. Riskleri dolayısı ile tüm kısırlık ilaçları gibi klomifen sitrat da mutlaka doktor kontrolu ile  kullanılmalıdır.Ancak, obes aşırı kilolu  iseniz gebe kalma olasılığınızın çok düşük olduğunu unutmayınız. Kısırlığa karşı, diğer tedavilerin yanı sıra, eğer uygunsa bir dietisyen eşliğinde kilo verilmesi önerilir.
Metformin ;Metformin, bazı şeker hastalarının tedavisinde kullanılan antidiabetik bir ilaçtır. İnsülin direncine karşı çıkmaya yardım eder. İnsülin direncinin, polikistik over in başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Metformin tedavisi hakkında araştırma çalışmaları yapılmaktadır ve sonuçlar da çok iyidir. Bu tedavinin ileride polikistik over için daha yaygın olarak kullanılması olasıdır. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, polikistik over  de daha yüksek yumurtlama ve hamile  kalma olasılığı geliştiği sonucuna varılmıştır.

 

 

...