Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Progesteron Hormonu

 

Progesteron nedir? Progesteron testi ve progesteron değerleri nelerdir? Progesteron azlığı, yüksekliği ne ifade eder.. 

 

Progesteron Nedir, Progesteron Testi Niye Yapılır?

Progesteron her ay rahmi hamilelik için hazırlayan başka bir kadınlık hormonudur. Ayın ikinci yarısında progesteron seviyesi birkaç günde yükselir ve ardından adet kanamasıyla birlikte düşer. Doğum kontrol hapları progesteronun sentetik formlarıdır.
Progesteron  aslında yumurtalıklar tarafından salgılanan bir cinsiyet hormonudur. Ön hipofizden salgılanan lutein yapıcı hormonun denetimi altında üretilir. Progesteron başlıca etkilerini kadın cinsel organlarında gösterir. Östrojenin etkilerini bastırır ve östrojenle birlikte bazı değişimlere yol açar.Dölyalağ, uterus  kas dokusunun uyarılar birliğini azaltarak kasılmasını zorlaştırır, bu salgının artmasını sağlar, dölyalağı ağzındaki (serviks) bezlerin salgısının birleşimini ve özelliklerini degiştirir, dölyalağında döllenen yumurtanın daha kolay yerleşmesi için gerekli ortamı hazırlar. Bütün bu özellikleriyle gebeliğin başlamasını ve sürmesini sağlayan progesteron ayrıca gebelikte öbür hormonlarla birlikte meme dokusunu geliştirir ve bu dokuyu doğum sonrasında süt salgılamaya hazır duruma getirir.Düşük tehlikesi durumunda erken gebelikte bazen progesteron azlığı ihtimali düşünülerek düşüğü engellemek için az miktarda progesteron ilaçları (duphaston ve  progestan gibi) doktorun önerisi ile kullanılmaktadır.

 
Progesteron değerleri nelerdir?
Progesteron değerleri tahlilin adet dönemi içinde yapılan adet gününe göre değişkenlik göstermektedir. Adetin siklusunun ilk yarısında progesteron testi  yapılırsa progesteron değerleri farklı,progesteron testi adet siklusunun ikinci yarısı yapılırsa daha farklı çıkmaktadır.

Normal Değerler:
Erkek:
0.1-1 ng/ml
Kadın:
Faliküler Faz: 0.2-1.4 ng/ml
Luteal Faz: 4-25 ng/ml
Menopoz: 0.1-1 ng/ml

Progesteron azlığı sebepleri

-
Gebelikte
- Adregenital sendrom
- Cushing sendromu

Progesteron yüksekliği sebepleri

- Turner sendromu
- Yumurtlamanın gerçekleşmediği düzensiz adetler
- Hipofiz besinleri

 

 

...