Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Tüylenme (Hirsutismus)

 

Tüylenme, kıllanma,  aşırı tüylenme tedavisi nasıl yapılır?
 

Tüylenme , Aşırı Tüylenme Kıllanma Nedir?

Hirsutizmus  yani aşırı tüylenme-kıllanma erkeklik hormonu bağımlı kıllanma artışı olarak tanımlanır. Bu kıllanma tüylenme  artışı sıklıkla üst dudak, çene, kulak, yanak, alt karın, sırt, göğüs ve  kollarda  olur. 

Normalde kadın vücudunda erkek tipi olmayan kıllardaki genel artışa "hipertrikozis" adı verilmektedir. Bazen de ailevi, ırsi olarak bazı kadınlarda bu bölgelerde ince ve hatta kalın ve koyu renkli kıllar olabilmekte ve bu durumlarda kadınlar muhtemel bir hormonal bozukluk endişesiyle sıklıkla doktora başvurabilmektedirler. Bu tür durumlarda yapılan hormonal incelemeler çoğu durumda normal sonuçlanmakta ve epilasyon yöntemi ile kıl köklerinin alınması dışında kalan tedavi yöntemleri  yeterince sonuç vermemektedir.

Hirsutismus ise  androjen adı verilen erkeklik hormonlarının fazlalığının en sık bulgusudur. Bu tür  tüylenme durumunda bir diğer kozmetik sorun da akne yani sivilcelerdir. Bunun nedeni androjen hormonların (erkeklik hormonları) fazlalığına bağlı olarak deriden yapılan madde miktarının da artması ve sonuçta bunların tıkanarak sivilceleşmesidir.

Aşırı Tüylenmenin Tanısı Nasıl Konulur?

Aşırı tüylenme, kıllanma  tanısı, doktor tarafından dikkatli öykü ve fizik muayene ile konur. En sık görülen sebepler polikistik over  ve idiyopatik hirsutizm (ailevi tüylenme) gibi durumlarda hirsutizm ergenlik döneminde başlar ve bir kaç yıl içinde uzun sürede ilerler. Düzensiz adet   dönemleri ile birlikte hirsutizm, aşırı tüylenme genellikle polikistik overde  görülür. Birden başlayıp hızlı ilerleyen hirsutizm olan bir kadında adet düzensizliği de varsa ayrıca androjen salgılayan tümörler düşünülmelidir.  Erkeklik etkili ilaç alımı da araştırılmalıdır. Cushing ve hipotiroidi  hastalığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Tüylenme, aşırı Tüylenme  Nedenleri Nelerdir?  

Idiyopatik hirsutizm, ailevi aşırı tüylenme
Polikistik over sendromu (PCOS):
Hipertekozis
Over veya böbrek üstü tümörü
Adrenal hiperplazi

Aşırı Tüylenme Testleri Nelerdir?

Hirsutizmi olan hastada  serum total testosteron veya serbest testosteron seviyesine bakılması , ve bazen de DHEAS ,17 hidroksiprogesteron, androstenedion bakılması gerekmektedir.

Tüylenme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Altta yatan bir hastalık saptandığında buna yönelik uygun  tedavi, ilgili klinik ve hekim  tarafından planlanmalıdır. Sadece uçorgan aşırı duyarlılığına bağlı tüylenme, ırksal ya da ailesel hipertrikozis olguları kozmetik amaçla tedaviye alınır. Sistemik hastalığa bağlı durumlarda da istenmeyen kıllardan kurtulmak için sistemik tedavi yanında kozmetik yaklaşım da gereklidir. Eğer altta yatan sebep "polikistik over" ise tedavi  jinekolog tarafından buna yönelik yapılmalıdır

 

 

...