Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Kürtaj Sonrası, Sık Sorulanlar

 

Kürtaj İşlemi, Kürtaj Sonrası, Kürtaj Fiyatları Ücretleri, Kürtaj Resimleri Görüntüleri Nelerdir,Sık Kürtaj Ve Riskleri  Nedir?

 

Ülkemizde kaç haftaya kadar olan gebeliklerin kürtajı yasaldır?

Ülkemizde 10 haftaya kadar olan gebeliklerin tahliyesi, kürtajı yasaldır. 10 haftadan büyük bir gebeliğin kürtajı hem yasak olduğu gibi hem de teknik açıdan gebeye bir çok riskler getirebildiği için tıbbi olarak da sakıncalıdır.10 haftalıktan büyük gebelikler ancak fetusta yaşamla bağdaşmayan bir anomali var ise veya gebelik annenin genel durumunu var olan ciddi bir sağlık sorunundan dolayı ( örneğin kanser, ciddi bir kalp hastalığı gibi..) risk altına sokuyor ise bir devlet hastanesi veya üniversite hastanesi  kadın doğum kurulun kararı ile gebeliğin sonlandırılmasına karar verilir.

İstenmeyen bir gebeliğin sonlanması için mevcut olan kürtaj dışında bir yöntem  veya ilaç var mıdır?

İstenmeyen bir gebeliğin sonlandırılmasının tek yol  vakum aspirasyon yöntemiyle kürtaj olmaktır. Ülkemizde bulunmayan ,dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan RU-486 isimli düşük ilacı  (kürtaj hapı) ülkemizde bulunmamakta, satılmamakta  ve bu ilacın kullanımının uzun vadeli etkileri de  bilinmemektedir. Aynı şekilde piyasada söktürücü iğne olarak bilinen östrojen iğnelerinin kullanımı da etkili olmamaktadır. Kısacası tek yol kürtaj olmaktır.

Gebeliğin büyüklüğü nasıl hesaplanır?

Kürtaj öncesi gebeliğin haftasının bilinmesi önemlidir.Geçe kalınmış yani 10 haftadan büyük gebeliklerde kürtaj olmayacağı için hamilelik haftasını doğru hesaplamak gerekir. Gebeliğin büyüklüğü ilişki ile gebe kalınan güne göre değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır.

Kürtaj işleminin  sonraki gebelikler üzerinde ne gibi olumsuz etkisi vardır? Kürtaj kısırlık yaparmı?

Kürtajın özellikle doğum yapmamış olanlarda kürtaj olmanın kısrlık yapacağına ve bir daha gebelik  oluşmayacağına dair yanlış bir inanış vardırUygun ve doğru  şartlar altında, tecrübeli, deneyimli  kişilerce gereği gibi yapılan gebelik sonlandırmalarında böyle bir tehlike söz konusu değildir. Vakum tekniği kullanılmadan sadece “küret” kullanılarak yapılan “kazıma yöntemi” olarak da adlandırılan kürtajlarda rahim içersinin hasarlanma olasılığı daha fazladır. Günümüzde artık bir çok hekim sadece “vakum kürtaj” tekniğini uygulamaktadır.Önceki yıllarda, etkili dezenfektan ve antibiyotikler olmaması nedeniyle yapılan kürtaj  işlemi sonrasında enfeksiyon (iltihaplanma) olasılığı fazla olduğundan böyle bir inanış geçmişten günümüze kadar gelmiştir.  Ancak günümüzde hijyenik bir ortamda ve uygun teknikle, ekipmanla  tecrübeli hekimlerce yapılan kürtajlarda ilk gebelik de olsa işlem sonrası komplikasyon oluşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla sorunsuz yapılan vakum aspirasyon yöntemiyle uygulanan bir kürtaj operasyonunun sonraki gebelikler üzerinde olumsuz bir etki yaratma olasılığı son derece düşüktür. Burada en önemli nokta, gebelik haftası ve işlemi yapacak olan kadın doğum uzmanının tecrübesi ile güvenilirliğidir.

Sık kürtaj, ard arda kürtaj  olmak riskli midir? Kürtaj sonrası kısırlık riski nedir

Kürtaj  kesinlikle bir aile planlaması,korunma yöntemi değildir.Ancak planlı olmayan, istenmeyen  bir gebelik meydana geldiğinde yapılmalıdır.Vakum aspirasyon yöntemiyle sterilite kurallarına uyulduğu takdirde ard arda yada fazla sayıda kürtaj olmanın doğurganlık, tekrar hamilelik  üzerine olumsuz etkisi yoktur.

Kürtaj sonrası kısırlık riski işlemin yapılma tekniği ve şartlarına bağlıdır.

Bakirelerde kızlık zarına zarar vermeden kürtaj işlemini yapmak teknik olarak  mümkün müdür?

Bazen tam bir cinsel birleşme olmadan “sürtünme yolu ile” olan cinsel yakınlaşmada hamilelik oluşmaktadır. Spermlerin dış genital organa gelmesi gebelik oluşumuna yeterli olmaktadır. Sonuç olarak bakire genç kızlarında dışa boşalma yoluyla kızlık zarı bozulmadan da hamile  kalmaları tabii ki  mümkündür.Ancak kurataj sırasında vajinaya spekulum adlı alet konulduğu için kızlık zarı bozulabilir.Sadece esnek kızlık zarı,ilişkiye uygun zar tipleri kürtaş sırasında  zarar görmeyebilir.Bunu önceden anlamak  ve kızlık zarının bozulmayacağına garanti vermek  mümkün değildir.

Daha önce kürtaj yapıldığının başkası tarafından   anlaşılması, öğrenilmesi  mümkün müdür?

Kürtaj işlemi esnasında kürtaj yapılmasına  izin verildiğini gösteren bir onay  formu imzalatılmaktadır. Bu form hasta hakları uyarınca   gizli kalır, saklanır  ve bu bilgiye kimse ulaşamaz. Kürtajdan 4-6 hafta sonra rahim eski halini alır, gebelik hormonları kaybolur ve  kimse sizin daha önceden böyle bir operasyon geçirdiğinizi anlayamaz.

Kürtaj olmanın koşulları nelerdir?

Ülkemiz yasalarına göre 10. gebelik haftasına kadar olan hamileliklerde  ( mutlaka gebelik haftası ultrasonografi ile teyit edilmiş olmalıdır) kürtaj tümüyle yasaldır. Evli olan kadınlarda mutlaka  eş imzalı onay vermelidir. Evli olmayan kadınlar kendi istekleri doğrultusunda sedece kendi onayları ile kurtas işlemi yaptırabilirler. 18 yaşın altında olan kız çocuklarında evli olsun veya olmasın ebeveynin imzalı onayı alınır. Kürtaj reşit olmayanlara evebeyn onayı ve imzası olmadan kanunen yapılmaz.

Kürtaj sonrası kanama olur mu?

Kürtajdan sonraki ilk 2 haftada (özellikle 3.-5. günler arasında) görülen kanamalar adet kanaması değildir. Kürtaj sonrası kanama az miktarda olması normaldir. İlk adet kanaması ortalama olarak uygulama tarihinden sonraki 4-6  hafta içinde görülür.Kürtaj sonrası regl bazen ağrılı olabilmektedir.

Kürtaj sonrası adet gecikmesi ve kürtajdan sonra adet olmama ne anlama gelir? Kürtaj sonrası gebelik tekrar olur mu?

Kürtaj sonrası  adet genellikle 1 ay (4-6 hafta)  sonra görülür. Kürtajın yapıldığı gün adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir ve normalde kaç günde bir adet görülüyor ise o kadar süre sonra ilk adetin olması beklenir. Nadiren bu süre 50-60 güne kadar uzayabilir.

Kürtajdan sonra adet eğer beklenen günde adet görülmez ise mutlaka jinekolojik muayne gerekir. Eğer adet gecikmesine sebep olan şey gebeliğin devamı veya rahim içersinde oluşan Asherman Sendromu (rahim  içinde yapışıklı) gibi bir problem değil ise ilaçlar kullanılarak adet görülmesi sağlanır.

Kürtaj sonrası korunmadan girilen ilişkide tekrar gebelik oluşabilir mi? Kürtaj sonrası hamilelik hmen oluşur mu?

Tabii ki kürtaj sonrası gebelik olabilir, sıklıkla işlem sonrası korunmasız  bir ilişki sonrası tekrar oluşan yeni bir gebelik gözlenmektedir. Bu sebeple kürtaj sonrası 45 gün geçmesine rağmen eğer adet olunmamış ise yeni bir hamilelik oluşumu da ilk akla gelen seçeneklerden biri tekrar kürtajdan sonra hamile kalmak olasılığıdır..

Kürtaj işlemini takiben işime ne zaman dönebilirim?

Kürtaj sonrası  genellikle 1 gün istirahat  yeterli olmaktadır.Küçük ve erken dönemde yapılan kürtaj sonrası  ertesi gün işe girmek de sorunsuz olmaktadır.Zaten kürtaj işleminde bağlı ağrı ve etkiler 5-6 saat içinde hemen hemen tamamen kaybolmaktadır.

Kürtaj sonrası korunma nasıl olmalıdır, kurtaj sırasında  spiral takılması doğru mu?

 Kürtaj sırasında bazı merkezler aynı anda spiral takmaktadırılar , fakat bizler tercih etmiyoruz. Gebeliğe bağlı rahim büyük ve kürtaj sırasında rahim ağzı açılacağından dolayı spiralin düşmesi veya yerinden oynaması sıklıkla olmaktadır.Doğrusu kişlem sonrası görülen ilk adette spiralin takılmasıdır.Biz önermesek de kürtaj sonrası korunma yöntemi olarak hemen aynı anda spiral uygulaması yine  de karar hasta ve doktora aittir.

Doğum kontrol hapı kürtajdan ne kadar süre sonra başlanmalı?

Kürtajdan hemen sonra başlayan hekimler vardır fakat  bu dönemde hemen başlanırsa ödem ve baş ağrısı gibi yan etkileri ilk ayda daha sık gözlenir. Bu sebeple kürtaj sonrası görülen ilk adet kanamasında kişiye uygun doğum kontrol hapı doktorunun önerisiyle başlanmalıdır.

Kürtaj fiyatları  nedir? Kürtaj ücretleri niye değişkendir?

Kürtaj fiyatları değişkendir ve bir çok faktöre kürtaj fiyatlarının belirlenmesinde rol oynar.Kürtaj fiyatları nı belirleyen en temel etken müdahalenin yapıldığı merkezin kendi  ücretlendirme ve fiyat  politikasıdır. İşlem esnasında bir kez kullanılıp atılan özel kanüller kullanılmaktadır. Bazı merkezler daha ucuza kürtaj yapabilmek için bu plastik kanülleri solusyonlar ile steril edip defalarca kullanmaktadırlar Kürtaj ücretleri ni etkileyen diğer etkenler ise tercih edilen anestezi şekli (lokal veya genel) ve müdahaleyi uygulayan doktorun kendi ücretlendirme politikasıdır.

Gebelik testi nasıl yapılmalıdır?

 Gebelik testleri idrarda gebeliğe özgü hormonlara bakılarak yapılır. Günümüzde bu tip testler oldukça hassastır, çoğu zaman adet gecikmesinin ilk günlerinde sonuç veririler.Fakat idrarda yapılan testlerin güvenilirliği  tam değildir. Gebelik testi sonucunun “negatif” olması gebeliğin olmadığı anlamına gelir. Bu durumda adet gecikmesinin nedeni araştırılması için doktorunuza danışmanız gereklidir. Test sonucu “pozitif” ise gebelik var demektir.Bazen erken yapılan testlerde gebeliği gösteren çizginin “silik”olması gebeliğin olduğunu fakat testin 1-2 gün sonra tekrarlanması anlamına gelir

Kürtajın lokal anesteziyle yapılması nasıl olur?

Lokal anestezi ile yapılan kürtajda rahim ağzı tek dişli ile tutulu iken ve dilatasyon (rahim ağzının açılması) sırasında  ani ağrıya bağlı tansiyon düşmesi, terleme, fenalık hissi ve  bayılma oldukça sık görülmektedir. Vakumun yarattığı çekilme hissi de karında kramp tarzına ağrı ve bulantı-kusmaya sebep olabilmektedir. Bu gibi durumda kürtaja ara verilir veya hemen bitirilerek hastanın ayakları yukarı kaldırılıp tansiyonun düzelmesine ve fenalık hissinin geçmesine yardımcı olunur. Ağrıya bağlı şok durumu dahi olabilir. Hemen hastaya damar yolu açılıp serum verilmesi ve gerekli ilaç ile destek tedavisi yapılması gerekebilir. Fakat bu kadar ileri derece şikayetler çok nadirdir . Daha çok lokal anestezi ile yapılan 7 hafta ve daha büyük kürtajlarda sık görülebilir.

Kürtaj genel anestezi ile yapılması nasıl olur?

Genel anestezi kürtaj uygulaması riskleri hasta yaşı, genel sağlık durumu, sistemik hastalık varlığı gibi faktörlere bağlıdır.Genel anestezi uzman ve tecrübeli anestezi doktoru tarafından uygulanmalıdır. Kürtaj süresinin kısa olması (3-5 dakika) ve yüzeyel anestezi yapılması riskin çok fazla olmamasını sağlamaktadır. Genellikle hastalar anesteziden uyanırken  bazen bulantı- kusmaları olur veya psikolojik sebeplerden dolayı  ajite olup ağlayarak uyanırlar.

Kürtaj sonrası "parça kalması" ne demektir?

Yasal gebelik tahliyesi sınırları içerisinde yani 10 haftalıktan küçük ve usulüne uygun olarak yapılan kürtaj işlemlerinde yaklaşık olarak %2  oranında gebeliğin bazı parçalarının tam alınanaması sorunu ortaya çıkabilir. Rahim içinde  parça kalması veya tıbbi adı ile “rest” durumunda kürtajdan sonra  bir iki hafta geçmesine karşın devam eden kanamalar görülür. Bazı durumlarda özellikle de büyük gebelik haftalarında uygulanan kürtaj işleminde parça kalırsa vajinadan kanamayla birlikte parça düştüğü de gözlenebilir. Kesin tanı ultrasonografi  incelemesiyle konabilir.

Parça kaldığına tam olarak karar verilemiyorsa , ki bazen ultrasonra rahim içinde kan pıhtısı görüntüsü ile karışanbilmektedir,rahim kasılmasını artırıcı bazı ilaçlar ve antibiyotikler verilir. Parça kaldığından muayene sonrası  kesin emin olunan durumlarda ise genellikle yapılan işlem bu parçaları temizlemek için daha kısa da olsa ikinci bir kürtaj yapılmasıdır. Bazen küçük parçaları rahim kendiliğinden dışarı atabilir, fakat bu beklenirken hastanın antibiyotik kullanması ve sık kontrole gelmesi önemlidir.

Kürtaj sonrası mutlaka kontrol gerekir mi?

Evet. Kürtajdan sonra 7-10 gün sonra her şey normal olsa dahi kontrole girmek en doğru yaklaşımdır. Çok basit bir jinekolojik kontrol  dışında korunma yöntemleri hakkında da bilgi verilmektedir.

Kısa kısa,

Kürtaj sonrası cinsellik 2 hafta yasaktır

Kürtaj sonrası cinsel ilişki enfeksiyon riskini oluşturur

Kürtaj sonrası enfeksiyon oluşmamsı için profilaktik antibiyotik kullanılmalıdır.

Kürtaj sonrası akıntı kanlı olarak az miktarda 1-2 hafta devam edebilir

Kürtaj kızlık arına zarar vermeden bazen bakire kızlarda da yapılabilinmektedir

Kürtajdan sonra cinsel ilişki önerildiği zaman korunma ile yapılmalıdır, kürtaj sonrası hamilelik tekrar sık görülür

Kürtaj sonrası gebelik korunulmadığı takdirde takip eden ay içinde takrar oluşabilir, dikkat..

Gebelik sonladırma, kürtaj genel anestezi ile hasta uyumu açısından daha çok tercih edilmektedir

Kürtaj sonrası adet düzensizliği bazen olabilmektedir, 1-2 ay içinde kürtaj sonrası regl normale döner

Kürtaj sonrası akıntı eğer kokulu ise enfeksiyon akla gelmelidir.

Kürtaj fiyatları değişken olmakta ve kürtaj ücretleri için yapacak hekim ile görüşmeniz gerekir,

Kürtaj resimleri, kürtaj görüntüleri, gebelik sonlandırmaya ait youtube kürtaj video sitemizde yoktur ve etik değildir

Kürtaj hapı, düşük ilacı ülkemizde satılmamaktadır

Kürtaj Nedir

Kürtaj Sonrası

Kürtaj randevusu

Kürtaj fiyatları

 

 

 

Kürtaj için size nasıl ulaşabiliriz?

Bize Ulaşın.. (tıkla)

Kürtaj İle İlgili Detaylı Bilgiler..  (tıkla)

 

 

...